Tuesday, October 28, 2008

PENGHIJRAHAN KE MATANG JELUTONG, BAGAN SERAI, PERAK

Dua orang bersaudara kandung Hj. Bahauddin bin Sheikh Abdul Majid dan Hj. Musa bin Shiekh Abdul Majid tinggal sekampong di Ulu Yam, Selangor dalam tahun lewat 1890-an. Hj. Bahauddin giat berniaga membeli getah kepingan daripada penduduk-penduduk sekitaran Ulu Yam melalui penggunaan kopon sabagai ganti wang. untuk proses pembelian. Inilah cara yang ditetapkan oleh pihak pemerintah ketika itu. Mungkin ini adalah satu cara mengekalkan nilai wang yang tidak menentu pada ketika itu. Tidak hairanlah jika Hj.Bahauddin banyak memiliki kopon-kop0n getah hasil dari perniagaan beliau membeli getah kepingan.

Pada suatu hari hujan lebat melanda di kampong mereka sehingga berlaku banjir kilat. Tidak semena-mena air telah naik ke rumah Hj. Bahauddin dan banyaklah harta benda di rumah beliau basah terendam termasuklah simpanan kopon-kopon getah beliau. Bagaimanapun, hari keesokan cerah saperti biasa dan beliau telah menjemurkan semua kopon-kopon yang basah untuk dikeringkan dihalaman rumah juga tepi jalan lalu lalang orang ramai penduduk kampong. Rupa-rupanya pendedahan kopun-kopun itu telah membawa padah kepada keluarga beliau .Pada malam itu juga datanglah orang yang tidak diundang ke rumah untuk merompak. Mujurlah Hj.Bahauddin bukan nya calang-calang orang. Beliau dengan mudah dapat mematahkan niat jahat perompak yang menceroboh rumahnya pada malam itu. Dengar cerita perompak itu lari lintang-pungkang menyelamatkan diri.

Peristiwa buruk ini telah membuat Hj.Bahauddin berfikir untuk mencari tempat yang lebih selamat. Lantas itu beliau mengajak saudara kandung nya Hj.Musa mengembara ke utara semenanjung sehingga ke Negeri Kedah. Mereka sampai disuatu perkampongan di utara Kedah. Sewaktu mengambil wuduk di sebuah kolah mereka telah dikejutkan oleh beberapa ekor lintah serentak menuju ke tangan mereka. Ini menyebabkan mereka terpaksa meninggalkan tempat itu. Mereka berpatah balik menuju ke Perak Utara iaitu di Bangan Serai. Setelah meninjau beberapa tempat akhirnya Hj.Bahauddin telah berkenan membeli beberapa Lot tanah bendang di Kg. Matang Jelutong iaitu kira-kira 3 km. dari pekan Bagan Serai jalan hala ke Bukit Merah.

Setelah puas memperhitungkan pembelian tanah itu, mereka pun kembali semula ke Kampong Ulu Yam. Bagaimanapun, Hj.Bahauddin sudah bertekat untuk membawa semua keluarganya berpindah ke Matang Jelutong, Bagan Serai untuk berkampong disana. Tetapi tidak pula bagi Hj.Musa saudara kandung nya. Beliau terus bersama-sama keluarganya menetap di Kampong Ulu Yam, Selangor.

Kesungguhan hajat dan hasrat Hj.Bahauddin telahpun menjadi nyata. Beliau bersama isterinya Hjh.Halimah bt. Mat Isa telah meninggalkan Kampong Ulu Yam dengan penoh azam untuk berhijrah ke Matang Jelutong, Bagan Serai, Perak. Mereka telah membawa kesemua empat orang anak-anak mereka dimana semuanya puteri belaka. Mereka ialah Sharifah, Jamilah, Lamiah dan Aminah. Dengar nya semua anak-anak mereka telah berumah tangga disana. Hjh.Lamiah bt. Hj.Bahauddin telah berkahwin dengan orang dari Karai, Kuala Kangsar iaitu Hj.Mohd.Jadidi. Mereka telah dikurniakan empat orang anak iaitu Hj.Ghazali Jadidi, Abdullah Jadidi, Baharuddin Jadidi dan Sri Banun bt. Jadidi. Ke empat-empat orang anak mereka ini hanya Abdullah Jadidi yang bertugas sabagai anggota Polis di Kuala Lumpur. Adek beradek yang lain tinggal dan menetap di Kampong Matang Jelutong. Hj.Ghazali Jadidi adalah saorang uztaz yang juga mengajar di sekolah Kebangsaan Matang Jelutong dan telah berkhawin dengan Hjh.Robiah bt. Hj. Abd. Hamid dari Siputeh, Jalan Tronoh. Perak. Mereka telah dikurniakan enam orang anak iaitu Najmul Mokhtar, Amiruddin (meninggal), Mahfuzah, Ahmad Tarmizi, Ahmad Fauzi dan yang bongsu Zarina. Semuanya sudah berusia 40-an, dan masing-masing telah berumah tangga dan masih ramai yang tinggal berkuarga disana. Hj. Baharuddin Jadidi berkahwin dengan Halijah Osman dan dikurniakan enam orang anak. Mereka ialah Zuraidah, Zabidi/ Suraya Mustafa, Ayob, Azizah, Zubaidah dan Bazilah. Keluarga Jadidi yang bongsu Sri Banun telah berkahwin dengan orang tempatan Ramli bin Saat (meninggal 2005) dan dikurniakan tiga orang anak iaitu Suhai, Shahril dan Rafizah. Bagi Abdullah Jadidi pula telah berkahwin dengan Rafiaah mempunyai dua orang anak iaitu Muzhar Abdullah berkahwin dengan Noraini Abd.Majid dan Mirza Abdullah berkahwin dengan Sri Mersik Dol.

Kisah penghijrahan ini telah disampaikan sendiri kepada saya beberapa tahun sudah oleh Uztaz Hj. Ghazali bin Hj. Mohd..Jadidi, kebetulan beliau adalah bapa saudara saya melalui isteri beliau Hjh. Robiaah ( meninggal pada 8.1.2002 ) iaitu adik kandung kepada ibu saya Hjh. Maiyah bt. Hj. Abdul Hamid.

Kampong Matang Jelutong, Bagan Serai, Perak adalah satu-satunya kampong orang Talu yang terpencil di Bagan Serai, tetapi ia masih kekal hampir 100 tahun sahingga ke hari ini. Semuga anak cucu keturunan Hj.Bahauddin bin Sheikh Abdul Majid diharap akan dapat berhubung dengan pihak keluarga Perhimpunan Masyarakat Talu Malaysia.

Dengan makluman ini diharap akan manfaatkan kita semua, lebih-lebih lagi bagi yang berminat mengikuti perkembangan dan latar belakang generasi kita dari masa kesemasa.

No comments: